Projekti Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)

 

Naziv operativnog programa: Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
Naziv javnog poziva: Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II (IRI)
Naziv korisnika: DRVENE KONSTRUKCIJE d.o.o. Voćin
Broj ugovora: KK.01.2.1.02.0330
Naziv projekta: Povećanje razvoja novih proizvoda drvne industrije koji se koriste u građevini
Naziv na engleskom: Increasing the development of new wood industry products used in construction
Glavni cilj projekta: Cilj projekta je razvoj novih proizvoda odnosno lijepljenih lameliranih nosača od tvrdog drveta kako bi se tvrtka korištenjem znanja Organizacija za istraživanje i širenje znanja uz primjenu visokih KET tehnologija pripremila za tržište koje će u budućnosti zbog pritiska javnosti sve više tražiti LLN koji su proizvedeni od tvrdog drva.
Sažetak projekta: Primjenom visokih tehnologija uz stručnu pomoć znanstveno-istraživačke organizacije istražiti će se svojstva tvrdog drveta kako bi se razvili novi proizvodi lijepljenih lameliranih nosača koji su otporniji na djelovanje opterećenja u odnosu na postojeće LLN-e. Radi svojih svojstava kupcima su daleko privlačniji, a sirovina za njihovu proizvodnju daleko je dostupnija od postojeće sirovine. Cilj projekta je razvoj novih proizvoda odnosno lijepljenih lameliranih nosača od tvrdog drveta kako bi se tvrtka korištenjem znanja Organizacija za istraživanje i širenje znanja uz primjenu visokih KET tehnologija pripremila za tržište koje će u budućnosti zbog pritiska javnosti sve više tražiti LLN koji su proizvedeni od tvrdog drva. Danas postoje norme za proizvodnju LLN iz mekog drva – četinjača kojih u okruženju odnosno u šumama ima. Projekt se nastavlja na stručne studije i članke u stručnim časopisima koji već neko vrijeme govore kako radi bioraznolikosti i bolje dostupnosti sirovina treba razviti tehnologiju proizvodnje LLN iz tvrdog drva. Mada se sigurno danas mogu naći već gotovi proizvodi od tvrdog drva, oni su izrađeni bez tehničkih dopuštenja što znači da nisu ispitani na sve utjecaje koji se na njih mogu pojaviti. Osim toga nije u pravoj mjeri razvijena tehnologija nanosa ljepila kao ni struktura samog ljepila što znači da su takvi proizvodi nesigurni za življenje.
Rezultati proiekta: Tehničko dopuštenje kao uvjet za stavljanje inovativnog proizvoda na tržište
Ukupna vrijednost projekta:  1.816.636,45 €
EU sufinanciranje projekta:  1.145.296,65
Razdoblje provedbe projekta:  30.09.2020. - 30.09.2023.
Kontakt:

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

Prof.dr.sc. Ivica Boko

ivica.boko@gradst.hr

Drvene konstrukcije d.o.o. Voćin

Mario Abramović, mag.ing.aedif.

mario@drvene-konstrukcije.hr